Verslag benefietfilm Writing with fire – 10 april 2022

Als vanouds hebben we weer een prachtige filmochtend in de Filmschuur georganiseerd. Alweer de 7e editie! Op 10 april genoten we in een volle filmzaal van de benefietfilm ´Writing with Fire´.

De film, of eigenlijk de documentaire, speelt zich af in Uttar Pradesh, één van de conservatiefste deelstaten van India. De filmmakers volgden een aantal jaren een groep vrouwen, de dalits die sinds 2002 hun eigen krant maken. Dalits zijn laagste kaste in het land en worden ook wel de paria´s of onaanraakbare genoemd.

Hoofdredacteur Meera en haar journalisten proberen, alleen gewapend met hun smartphones, te breken met de tradities en te vechten voor waarheid en gerechtigheid. Het is een actuele en inspirerende documentaire over vrouwelijke journalisten die elkaar ondersteunen en een hoopgevend pleidooi voor moed en eigenzinnigheid. Dapper én met succes stellen ze voor een miljoenenpubliek sociaal onrecht aan de kaak.

 

 

Wrangheid van succes

Met de film hebben zij vele prijzen gewonnen. Ook is de film voor een Oscar genomineerd. Naar aanleiding van deze nominatie is er veel publiciteit gekomen voor de documentaire. In India zorgde de film voor veel commotie vanuit de regering aldaar. Uit angst hebben de journalisten een disclaimer op hun site gezet dat zij zich niet kunnen vinden in de film. Hoe wrang is dat nu de film veel aandacht krijgt in het buitenland de journalisten zich onveiliger zijn gaan voelen. Toch is het juist ook weer hun bekendheid die kan zorgen voor bescherming. Tegen deze achtergrond hebben wij nog meer respect gekregen voor deze vrouwen, voor hun moed en doorzettingsvermogen

Als inleiding op de film heeft ons Zontalid Sonja Schaper een interessant verhaal verteld over de ontwikkeling van India door de eeuwen heen, de kasten, de geloven in India en de positie van vrouwen in India. Wat een prachtig én ingewikkeld land!

Onder het genot van een heerlijke lunch verzorgd door Het Broodjeshuis konden we bijkomen van alle beelden en indrukken en natuurlijk gezellig napraten. Het was weer een mooie en interessante filmochtend in de Schuur. Op naar de 8e editie!

Dank aan alle aanwezigen en Schuur

NB Het youtube kanaal van het digitale nieuwsplatform Khabar Lahariya uit de film vind je op https://www.youtube.com/c/KhabarLahariyaDigital

 

 

 

 

 

0
    0
    Jouw winkelmand
    Your cart is emptyReturn to Shop