Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze activiteiten!

   

   

  Orange Day Haarlem | 25 november 2019

  – Zonta Says NO –

  Geweld tegen vrouwen vindt elke dag over de hele wereld plaats. Uit rapporten van de Verenigde Naties over vrouwen en geweld wereldwijd blijkt dat 35 procent van de vrouwen en meisjes gedurende hun leven te maken heeft met geweld.

  Geweld tegen vrouwen maakt wereldwijd meer slachtoffers dan alle oorlogen en terroristische aanslagen bij elkaar. Het is zelfs zo dat één op de drie vrouwen en meisjes ter wereld in haar leven te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. Omdat de Verenigde Naties dit onder de aandacht wilde brengen, heeft zij in 1999 25 november uitgeroepen tot International Day for the Elimination of Violence against Women (Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen) en in 2015 het bereiken van basisrechten voor vrouwen als specifiek doel in de 2030 agenda voor Duurzame Ontwikkeling opgenomen.

  Inmiddels wordt er in meer dan 100 landen campagne gevoerd om gendergerelateerd geweld, in het bijzonder tegen meisjes en vrouwen, onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt van 25 november tot 10 december. Deze campagne heet Orange the World, waarbij oranje symbool staat voor ‘een zonnige toekomst zonder geweld’.

  Ook Haarlem zegt NEE tegen geweld.

  Samen met de Soroptimisten clubs in Haarlem heeft Zonta opnieuw in Haarlem aandacht gevraagd voor deze campagne. Op 25 november gaf wethouder Marie-Therèse Meijs in DeDAKKAS het startschot voor ‘Orange the World’ in Haarlem. In aanwezigheid van vele gasten kleurde zij met een symbolische handeling vanaf het terras van DeDAKKAS de toren van de Grote of St Bavo oranje. Ook de Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem, het Raadhuis in Heemstede en het gemeentehuis en de dorpskerk in Bloemendaal werden 16 dagen oranje verlicht.

  De campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen staat dit jaar in het teken van

  Safe Street: Hoe veilig is Haarlem voor vrouwen?

  Geweld tegen vrouwen begint bij het vergroten van de veiligheid. Tijdens de 16 dagen campagne hebben Zonta en de Soroptimist Club Haarlem Kennemerland straatinterviews gehouden en online kon een enquête ingevuld worden. In totaal werkten 237 vrouwen en 26 mannen mee aan het onderzoek. De uitkomst van de enquête is een duidelijk signaal dat er iets niet in orde is met de veiligheidsbeleving van vrouwen in Haarlem. Slechte verlichting wordt door 68 procent van de vrouwen genoemd als factor die het gevoel van onveiligheid versterkt. Andere veelgenoemde factoren zijn: gebrek aan (zichtbaar) toezicht, gebrekkig onderhoud aan de openbare ruimte en de aanwezigheid van groepen mannen of hangjongeren. Schalkwijk en de Haarlemmerhout spannen de kroon als het gaat om plekken waar vrouwen zich onveilig voelen. Verder in de top 5: het Kenaupark, het station en omgeving en het fietspad langs de Randweg.

  Om de gemeente in beweging te krijgen is op 10 december (het einde van de campagne) een petitie aangeboden aan burgemeester Wienen en een aantal raadsleden. Haarlem wordt opgeroepen om een Safe Street- gemeente te worden, net als Velsen, Heiloo, Castricum en Utrecht. Een Safe Street-gemeente brengt de problemen rondom fysieke en seksuele intimidatie nader in kaart en komt met oplossingen die de stad veiliger moeten maken, van verbetering van de straatverlichting tot de aanpak van opdringerig gedrag.

  Naar aanleiding van een motie van Groen Links in de Raad in Haarlem op 19 december werd de toezegging gedaan door burgemeester Wienen  om Haarlem veilig te maken en nader te onderzoeken wat nodig is om van Haarlem een Safe Street –gemeente te maken. De motie werd aangenomen, dit is een positief begin!

   

   

   

  Met grote dank aan:

  “Filmpje Zonta Says No” van Zonta Kennemerland Zuid wordt mogelijk gemaakt door onze Haarlemse Mannen:
  * Jan J. Pieterse * Floris Jan Bovelander * Heren 1 Kinheim Honkbal * Chiel Kleipool * Peter de Bie * Servaes Nelissen * Steef de Jong * Wijnand Stomp * Jaap Lampe * Hugo Haenen *Dennis de Waart & Jeroen Spek *

  “Beeldmateriaal van persoonlijke verhalen”, wordt mogelijk gemaakt door Judit Keessen, www.judithkeessen.nl, #ZIE beeldmateriaal www.hashtagzie.nl
  Fotograaf op het event“, wordt mogelijk gemaakt door Arjan Hooiveld, https://arjan-hooiveld.nl/

  “Grote of Sint Bavo kerk”, met speciale dank aan de koster Ruud Balkenende
  “Gemeente Haarlem”, alle betrokken medewerkers van de Gemeente

  heeft mede mogelijk gemaakt dat wij verschillende gebouwen in het oranje licht kunnen zetten met het
  folie, Lee Rol 22, wat een prachtig resultaat!
  0