Opening Orange the World Haarlem | 26 november 2020

Burgemeester Wienen: ‘Gemeentebestuur steunt
de strijd tegen huiselijk geweld’.

‘Het is een schandaal dat zoveel vrouwen niet veilig zijn thuis. We moeten een statement maken: Blijf van elkaar af.’ Met die woorden gaf burgemeester Jos Wienen op 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – het startschot voor de Haarlemse campagne Orange the World 2020. Voor het vijfde jaar op rij worden in Nederland 16 dagen lang markante gebouwen oranje verlicht.

Ook in Haarlem kleuren er gebouwen oranje. In aanwezigheid van zo’n 19 gasten, onder wie gemeenteraadsleden Jacques Amand (Trots op Haarlem), Gertjan Hulster (Actiepartij), Mini Schouten (PvdA), Statenlid Annette de Vries (PvdA) en directeur Veilig Thuis Kennemerland Wianne Brandt, opende burgemeester Jos Wienen de Haarlemse campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meer in het bijzonder voor huiselijk geweld.

‘Het is volstrekt onaanvaardbaar dat er mannen zijn die denken dat ze thuis een vrijbrief hebben om hun gang te gaan. Dat is onaanvaardbaar en ook onacceptabel. Het is goed dat er aandacht is voor huiselijk geweld. Thuis is de plek waar je veilig hoort te zijn’, aldus de burgemeester. ‘Het gemeentebestuur staat volledig achter de strijd tegen huiselijk geweld’.

@fotografen Arjan Hooiveld en Ron Moelijker

@fotografen Arjan Hooiveld en Ron Moelijker

Burgemeesters ontsteken het oranje licht

Met een symbolische handeling kleurde de burgemeester vanuit De Refter in het Haarlemse stadhuis de Grote of St Bavo oranje. Ook het stadhuis in Haarlem, de Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem, het Raadhuis in Heemstede en het gemeentehuis in Bloemendaal, de dorpskerk in Bloemendaal en 15 andere gebouwen worden 16 dagen oranje verlicht.

In het Raadhuis in Heemstede en bij het Kopje van Bloemendaal vond eveneens een officiële aftrap plaats in aanwezigheid van respectievelijke burgemeester Astrid Nienhuis en Elbert Roest.

@fotograaf Layla Wijsmuller

@fotograaf Layla Wijsmuller

Petitie Meld Geweld Veilig Thuis 0800-2000

Dit jaar is de actie misschien wel harder nodig dan ooit. Sinds de corona crisis Nederland en de rest van de wereld in zijn greep heeft, is het geweld achter de voordeur explosief toegenomen. Belangrijk is om geweld te melden. Voor geweld achter de voordeur kun je bellen of chatten naar 0800-2000, naar Veilig Thuis, de organisatie die hulp biedt aan slachtoffers van huiselijk geweld. Belangrijk is dat deze chatfunctie behouden blijft en ook 24/7 bereikbaar. Burgemeester Wienen tekende de petitie

Teken de petitie ook op:

https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/

 

LIVESTREAM

Voor het eerst gingen we live! Met grote dank aan Monica Nelissen van MouseTrap Computertrainingen. De streaming is hier terug te zien:

LIVESTREAM – Burgemeester Wienen opent Orange The World Haarlem 2020

Met grote dank aan

Fotografen Arjan Hooiveld / Ron Moelijker In The Picture, Layla Wijsmuller

Grote of Sint Bavo kerk, met speciale dank aan de koster Ruud Balkenende
Gemeente Haarlem, alle betrokken medewerkers van de Gemeente

Verlichting, Controllux heeft mede mogelijk gemaakt dat wij verschillende gebouwen in het oranje licht kunnen zetten met het folie, Lee Rol 22, wat een prachtig resultaat!
0