Feestje met taart voor Elizabeth Bondo | 8 maart 2023

ZONTA ZET ELIZABETH BONDO IN HET ZONNETJE

Zonta Club Kennemerland-Zuid vierde 8 maart Zonta Rose Day / Internationale Vrouwendag in de Gravenzaal in Haarlem.
Zonta Rose Day wordt samen met Internationale Vrouwendag gevierd en huldigt Zonta Club Kennemerland-Zuid ieder jaar krachtige vrouwen die als rolmodellen gezien worden. Dit jaar werd Elizabeth Bondo door onze club in het zonnetje gezet en doneerde Zonta Club Kennemerland-Zuid een cheque van € 500.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd onder aanwezigheid van (duo)voorzitter Bea van Everdingen en enkele leden van Zonta Club Kennemerland-Zuid door wethouder Eva de Raadt de Zonta-cheque uitgereikt aan Elizabeth Bondo.

INTERNATIONALE VROUWENDAG & ZONTA’s ROSE DAY
Internationale Vrouwendag staat voor de strijdbaarheid en onderlinge solidariteit van vrouwen en wordt overal ter wereld gevierd. De datum 8 maart gaat terug naar 8 maart 1908. Een belangrijke dag in de geschiedenis van de emancipatie. Op die dag vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Vrouwen demonstreerden tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Hun symbolische eis was “brood en rozen” en daar komt de naam Zonta Rose Day vandaan. Deze staking markeert het begin van de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Internationale Vrouwendag is officieel erkend door de Verenigde Naties in 1977.

ELIZABETH BONDO
Elizabeth ontvluchtte haar land Angola in 1994, toen het land in een gewelddadige oorlog verkeerde en ze haar leven niet zeker was. Uiteindelijk mocht ze in Nederland blijven en kwam ze via Noord-Holland met haar gezin in Haarlem-Schalkwijk terecht. In Angola was ze een bekende handbalspeelster en was ze lid van het nationaal team. In Schalkwijk kent de jeugd handbal niet of nauwelijks, merkte ze. Elizabeth besloot zelf handbaltrainingen te gaan geven. ,,Als ze niet naar mij toe komen, ga ik naar hen toe.’’ Ze benaderde ouders en scholen en startte de trainingen. Ze houdt daarnaast contact met de jeugd in Angola door een Stichting op te zetten, die ook in Angola de jeugd in staat stelt de trainingen voort te zetten. Elizabeth is getalenteerd: ze is ook kunstenaar en maakt keramische beelden, ze helpt Nieuwe Nederlanders de taal te leren en ze is medeoprichtster van een gospelkoor in Haarlem.
Elizabeth is een vrouw met passie en straalt dit ook uit!

Foto met taart Willem Brand, waarvoor dank!

0
    0
    Jouw winkelmand
    Your cart is emptyReturn to Shop