Zonta Internationale Vrouwendag

8 maart 2017 vierde Zonta Internationale Vrouwendag

Zonta Kennemerland-Zuid deelde op internationale vrouwendag gele rozen en ‘Power Vrouw’ armbandjes uit om 500 vrouwen in Haarlem te eren en in het zonnetje te zetten.

Zonta wil hiermee de power van vrouwen benadrukken. Ook mocht iedere vrouw een roos en een armbandje meenemen om aan een vrouw te geven die naar haar idee een Power Vrouw is.

De actie vond plaats op de hoek van de Grote Houtstraat en de Grote Markt in Haarlem op woensdag 8 maart en duurde van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Internationale Vrouwendag staat voor de strijdbaarheid en onderlinge solidariteit van vrouwen en wordt overal ter wereld gevierd. De datum 8 maart gaat terug naar 8 maart 1908.  Een belangrijke dag in de geschiedenis van de emancipatie. Op die dag vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Vrouwen demonstreerden tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Hun symbolische eis was “brood en rozen”.

Deze staking markeert het begin van de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

Verslag:

Het plan was om 500 Haarlemse vrouwen op de Grote Markt te eren als Power Vrouw met een gele roos en een Power Vrouw-armbandje. Ook zouden de vrouwen een roos en armbandje mogen meenemen om te geven aan een vrouw in  hun omgeving die zíj wilden eren als Power Vrouw. De gele rozen stonden met een mooie Zonta-flyer aangehecht allemaal op tijd klaar de armbandjes die we zelf hadden ontworpen waren keurig op tijd geleverd en overtroffen onze verwachting. We hadden er zin in!

Tot 8 maart: de regen viel met bakken uit de hemel en slechts 6 graden op de thermometer. Het was hondenweer! Wat nu? Volgens de buienradar zou het tot 15.00 blijven regenen Dus tot het einde van onze actie. De actie verplaatsen was geen optie en dus gingen deze Power Vrouwen aan de slag. In de stromende regen werd de bakfiets opgehaald bij Meneer Paprika (waar overigens een heerlijke warme kachel brandde) en de bloemen, het Zonta promotiemateriaal en veel paraplus werden uit de auto overgeheveld in de bakfiets. Met groot afdekplastic probeerden we de boel droog te houden. Wat een ellende.

Snel met de bakfiets naar de grote Markt gereden, maar daar werd de ellende alleen maar groter: de héle Grote Markt was léég, uitgestorven, geen kip te bekennen!

De bakfiets werd tegen een gevel geplaatst (hoezo schuilen?) en het bord snel en vakkundig tegen de muur bevestigd. We haalden de bloemen onder het plastic tevoorschijn, vulden onze zakken met de armbandjes en gewapend met de paraplu (of regenhoedje) en gele zonta-sjaal stapten we met de rozen in de aanslag héél blij op iedere vrouw af.

En toén gebeurde het: de vrouwen reageerden met een lach terug vele wisten van Internationale vrouwendag en vonden het heel mooi dat er op deze manier aandacht aan werd besteed. We gaven de roos en deden het armbandje om de vrouwen vonden het mooi en sommigen waren zelfs aangedaan. Het doet écht iets met vrouwen wanneer ze (zelfs door wildvreemden) geëerd worden. We raakten in gesprek en er volgden leuke, aandoenlijke verhalen. En als we vroegen wie zíj graag wilden eren zag je de gezichten veranderen. Denkend aan iemand die zij een Power Vrouw vinden: de buurvrouw, hun moeder of dochter. Vaak vertelden zij het verhaal waarom zij deze vrouwen willen eren: Een buurvrouw die haar man pas heeft verloren en steun nodig heeft een Syrisch gezin dat moest vluchten een buurvrouw die ernstig ziek is maar blijft doorknokken een sterke zus een tante die vroeger altijd de mars liep op 8 maart, maar nu in een verpleeghuis woont voor een vriendin die al 40 jaar werkt en er nog steeds plezier in heeft ondanks alle veranderingen op haar werk voor een vriendin die altijd expat is geweest en nu weer haar leven opnieuw moet opbouwen Wij stonden te luisteren naar al deze interessante verhalen. Of zoals Marjolein het zei: inspirerende en waardevolle verhalen.

Snel raakten de rozen en armbandjes op We konden er nog net op tijd voor onze leden een aantal apart houden!

Het was leuk om de passerende vrouwen op de Grote Markt met ‘onze’ Zonta-roos te zien lopen. Om 15.00 was de bakfiets helemaal leeg! En de regen was ook opgehouden! Koud en nat hebben we ons bij Meneer Paprika gewarmd aan de kachel en koffie met taart. We kwamen weer een beetje bij..

Maar zoals Anne-Marie zei: hoe fijn het was om dit samen te mogen doen en ondanks de kou en regen warmte door te mogen geven. ‘Zonta supports vrouwen’ is in Haarlem op de Grote Markt goed overgebracht. Chapeau dames!

Mede namens de Zonta Power Vrouwen Marjolein, Sonja, Mirjam, Monica en Anne-Marie, Leida

Artikel uit Heemsteedse Courant 15 maart 2017

0
    0
    Jouw winkelmand
    Your cart is emptyReturn to Shop