Elizabeth Bondo & Internationale Vrouwendag | 8 maart 2023

Wat een bijzondere vrouw!

Dit jaar wordt op 8 maart Elizabeth Bondo door onze club in het zonnetje gezet. Elizabeth ontvluchtte haar land Angola in 1994, toen het land in een gewelddadige oorlog verkeerde en ze haar leven niet zeker was. Uiteindelijk mocht ze in Nederland blijven en kwam ze via Noord-Holland met haar gezin in Schalkwijk terecht. In Angola was ze een bekende handbalspeelster en was ze lid van het nationaal team.

In Schalkwijk kent de jeugd handbal niet of nauwelijks, merkte ze. Elizabeth besloot zelf handbaltrainingen te gaan geven. ,,Als ze niet naar mij toe komen, ga ik naar hen toe.’’ Ze benaderde ouders en scholen en startte de trainingen. Ze houdt daarnaast contact met de jeugd in Angola door een Stichting op te zetten, die ook in Angola de jeugd in staat stelt de trainingen voort te zetten. Elizabeth is getalenteerd: ze is ook kunstenaar en maakt keramische beelden, ze helpt Nieuwe Nederlanders de taal te leren en ze is medeoprichtster van een gospelkoor in Haarlem.

Elizabeth is een vrouw met passie en straalt dit ook uit.

 

Foto Elisabeth met haar Team met Zonta en de taart??

Vandaag vieren wij International Women’s Day en overhandigden wij samen met onze leden een cheque van € 500,- aan Elizabeth Bondo, voorzitter van de Stichting Palanka Negra

 

Zonta’s Rose Day

Rozendag wordt samen met Internationale Vrouwendag gevierd als een moment om te bezinnen en hulde te brengen aan vrouwen die kracht hebben gegeven.

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Vrouwen demonstreerden tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Hun symbolische eis was ‘brood en rozen’. Hier komt de naamgeving van Zonta’s Rose Day vandaan. Op 8 maart delen vele leden van Zonta wereldwijd gele rozen uit.

 

Internationale Vrouwendag

staat voor de strijdbaarheid en onderlinge solidariteit van vrouwen, wordt overal ter wereld gevierd en is officieel erkend door de Verenigde Naties in 1977.

Zonta, een introductie

Speciaal voor deze Internationale Vrouwendag en Zonta’s Rose Day maakten wij een korte film om onze Club te introduceren, te laten zien wat we allemaal doen, waarbij Internationale Vrouwendag centraal staat. Je kunt de film zien op https://youtu.be/gWrfv-DJn44

[ met dank aan Zontian Kirki voor het maken van deze introductie ]
0
    0
    Jouw winkelmand
    Your cart is emptyReturn to Shop