Internationale vrouwendag | 8 maart 2024

Internationale Vrouwendag is een door de Verenigde Naties erkende feestdag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt. De Dag van de Vrouw werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910 In het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

 

Op de avond van 8 maart zijn 31 genomineerde vrouwen bekend gemaakt!

Galerij van Sterke Vrouwen !

Het Comité Internationale Vrouwendag023 vond het tijd bekende en minder bekende heldinnen in de schijnwerpers te zetten. Zij nodigde alle inwoners van Haarlem uit vrouwen aan te dragen voor de Galerij van Sterke VrouwenHierbij het resultaat: 31 vrouwen die Haarlemse vrouwen geïnspireerd en gestimuleerd hebben. 31 vrouwen op wier schouders wij nu kunnen staan.

Zie voor meer informatie: https://www.internationalevrouwendag023.nl/galerie/

 

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten. zoals onder andere op het gebied van werk en vrouwenkiesrecht.

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.

Al tientallen jaren wordt in Haarlem internationale vrouwendag gevierd. Er vonden en vinden activiteiten plaats in buurthuizen In Noord, Zuid, Oost en West en op verschillende locaties in het centrum op initiatief van diverse groepen. In 2019 is door de Rooie Vrouwen van de PvdA

Het initiatief genomen om meer samen te werken en tot meer uitwisseling te komen. Uitgangspunt was om zowel 8 maart te vieren in eigen kring en buurt, als gezamenlijk in stedelijk verband. Zie Internationale Vrouwendag 023 in het nieuws over activiteiten van dit jaar.

Er sloten steeds meer vrouwen en organisaties bij dit initiatief aan. In 2020 was de eerste gezamenlijke viering in het Patronaat. Inmiddels bestaat de organiserende groep uit vertegenwoordigers van groepen en  vertegenwoordigers van groepen en organisaties en bevlogen vrouwen die er individueel hun schouders onder zetten.

 • Gemeente Haarlem
 • Bureau Discriminatiezaken Kennemerland
 • Rooie Vrouwen PvdA Kennemerland
 • Amnesty International
 • Rebup
 • Volt
 • Zonta Kennemerland Zuid 
 • Soroptimist club Haarlem en Omstreken
 • Buurts
 • De V.V.A.O (internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen).

 

In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op veel verschillende manieren. Het doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals:

* Economische zelfstandigheid

* Empowerment

* Seksueel geweld

* Zorg

* Werk

* Discriminatie

* Racisme

Tussen 25 November en 10 December zijn de ’16 Days of Action against Violence’,  geïnitieerd door de Verenigde Naties. Met name op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, worden evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat voor een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Vier regionale vrouwenorganisaties Soroptimistclub Haarlem e.o.  Zonta Kennemerland Zuid, VVAO afdeling Haarlem,Oranje kleuren 20 gebouwen in Haarlem – Bloemendaal -Haarlemmermeer Heemstede – Velsen; de startbijeenkomst is op 25 november in Haarlem.

Bron: https://www.internationalevrouwendag023.nl/

 

0
  0
  Jouw winkelmand
  Your cart is emptyReturn to Shop