Orange the World | 25 November tm 10 December 2023
Geweld tegen vrouwen en meisjes komt helaas nog steeds veelvuldig voor in Nederland. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met gendergerelateerd geweld. Dat kunnen en willen wij niet accepteren!
Voor het achtste jaar doet Nederland mee aan de wereldwijde ‘Orange the World’ campagne. Op regionaal niveau zijn de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Velsen hierbij betrokken. De campagne wordt in deze gemeenten ondersteund door Zonta Kennemerland-Zuid, Soroptimist Club Haarlem, Soroptimist Club Haarlem-Kennemerland en VVAO Haarlem.
Ons doel is hier aandacht voor te vragen door in Haarlem en de omringende steden weer oranje te kleuren!
Veilig, overal en altijd
Het thema van de ‘Orange the World’-campagne 2023 is: “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plekken; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.
Met dit thema willen we de bewustwording vergroten voor het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur plaatsvindt, maar overal in de samenleving plaatsvindt. Daarnaast roepen wij op om niet weg te kijken als je iets ziet maar om #medestander te zijn. Jij kunt helpen, door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk. Jij kunt helpen door ertussen te gaan staan als iemand geïntimideerd wordt in de metro. Jij kunt helpen door een steunend commentaar te posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media. Jij kunt helpen door een teamgenoot te helpen met melden van grensoverschrijdend gedrag op je sportclub. Er zijn honderden manieren waarop je #medestander kunt zijn in je dagelijks leven.
Als iedereen #medestander wordt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven, dan kunnen we met z’n allen grote stappen zetten naar een geweldloze wereld. Iedereen kan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.
Iedereen kan helpen geweld te voorkomen
Wij pleiten als lokale serviceclubs voor veranderingen in onze directe omgeving door verschillende organisaties aan te moedigen om hun inspanningen te versterken om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. Om die reden is op vrijdag 17 november jl. een stadschouw georganiseerd om nadrukkelijk aandacht te vragen voor onveilige plekken in Haarlem e.o. Meer dan de helft van de vrouwen in Haarlem voelen zich wel eens onveilig op straat, zo blijkt uit een enquête. NH Nieuws schreef hier volgend artikel over.
Onderdeel van de actie is het veiliger maken van het uitgaansleven in Haarlem en omgeving. Daartoe wordt de horeca-campagne ‘Ask for Angela’ gestart. Vrouwen (en mannen) die lastig gevallen worden tijdens het uitgaan, kunnen aan de bar vragen of Angela er is. Met deze code weet het horecapersoneel dat ze in gevaar zijn, (seksueel) geïntimideerd worden of zich in een ander soort ongemakkelijke situatie bevinden. Door deze code kan bescherming in gang gezet worden.
De Orange the World campagne is een initiatief van UN-Women en wordt ondersteund door vrouwenorganisaties over de hele wereld. De campagne vindt jaarlijks plaats van 25 november (Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen) tot 10 december (Internationale Dag van de Mensenrechten). Om hier wederom de aandacht op te vestigen, worden wereldwijd in november prominente gebouwen 16 dagen lang oranje verlicht. Waarom oranje? Omdat dit de kleur is van de hoop op een betere toekomst voor vrouwen en meisjes.
Ben jij zelf slachtoffer?
Heb jij te maken met (seksueel) geweld of misbruik? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen.
- Raadpleeg bij acuut gevaar altijd de politie via 112.
- Wil je ondersteuning bij het doorlopen van het proces of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0118.
- Bij Slachtofferhulp kan je hulp krijgen met het verwerken van seksueel geweld of bijvoorbeeld bij het doorlopen van een rechtszaak.
- Ben je onveilig in je thuisomgeving of vermoed je dat een naaste daarmee te maken heeft? Neem dan contact op met Veilig Thuis.
WE EMPOWER WOMEN
Soroptimist Clubs Haarlem , Zonta Kennemerland-Zuid en VVAO Haarlem e.o.